1905 - 2005: een eeuw saamhorigheid

Een club van iedereen. Zo vat voorzitter Anne Stoter 'zijn' Vollenhoofsch Fanfare samen. Van vader op zoon (en dochter) gaat de liefde voor de muziek. En de saamhorigheid is opvallend groot binnen een vereniging, die zich van een bescheiden gezelschap hobbyisten uit 1905 opwerkte tot een stijlvol korps op hoog niveau. En dat mag gevierd worden.

Vandaag, 16 maart 2005, is de dag. Medeoprichter Baron Sloet had destijds 370 gulden nodig, 'om een korps van veertien man op te richten': Dirigent Van Berkum loodste het stel naar hun eerste uitvoering bij Seidel, drie jaar na de start. Een eeuw en vele successen later telt de vereniging 140 leden, verspreid over fanfare tot slagwerk en van eigen kapel Toutenburgher Muzikanten tot Marchingband ('een fanatiek stel op de weg'), de hoofdmoot binnen de club.
'We liepen er als een stelletje boeren bij voor instructeur Bert Nowee erbij kwam', memoreert de voorzitter. De allure zit hem in de strakke exercities, de pittige marsen - ter ere van het eeuwfeest is een speciale concertmars 'Fulnaho' gecomponeerd door prof Jan van der Roost - en een tenue waarvoor de koninklijke garde zich niet zou hoeven schamen. De promotie naar eredivisie, vorig jaar, was een mijlpaal in de clubhistorie.
Vaste dirigent Albert Hoekman uit Genemuiden draait alweer een kwart eeuw mee en ook in het ledenbestand zit weinig verloop. De cast is trouw. Neem Peter Zelhorst, voorman van de jubileumcommissie en al net zo'n 'diehard' als senior die sinds 1936 bugel hanteert en nu trots erelid is. Anne Stoter 'had er helemaal niks mee' voordat hij zijn toekomstige vrouw ontmoette. Maar toen greep de muziek ook hem bij de keel. 'En nu zit onze eigen dochter van acht er weer bij.' De vereniging is redelijk selfsupporting met de verkoop van zestienduizend liter snert in de winter, perkplanten in mei, oliebollen in oktober, een grote collecte en een eigen blad (De Notenkraker) voor de 450 donateurs in Vollenhove en contreien. Veel is bewaard gebleven. In de harten van de bevolking, maar ook op schrift: notulen, foto- en filmmateriaal, oude kostuums en instrumentarium van vroeger. IngrediĆ«nten voor de receptie annex reĆ¼nie en tentoonstelling, komende zaterdag in De Burght, hun vaste honk. Voorzitter Stoter onthult dan het nieuwe logo en biedt ook een eeuwboekje van Vollenhoofsch Fanfare aan.
Anne Stoter leidt een vrij jonge club. Het pas opgerichte C-orkest ('een kweekvijver') telt twintig kinderen die zich bekwamen voor een plekje in de jeugdfanfare (25 leden) of Jeugddrumband (12). Samen vormen die afdelingen de jonge evenknie van de volwassen fanfare, die ook op straat z'n mannetje staat. Muziek verbroedert. 'Het mooiste is dat je samen iets maakt, iets deelt. Als we 'on tour' zijn zit de stemming er altijd goed in; zingen, feesten. Geweldig!'

2005: jaar boordevol jubileumactiviteiten

Vollenhoofsch Fanfare is jarig en dat zullen we weten. De uitvoering van vorig weekeinde gold nog maar als prelude tot een jaar vol muzikale festiviteiten. Een greep uit het aanbod: op 21 mei is de Grote Kerk van Vollenhove decor voor een jubileumconcert dat het fanfareorkest samen met gerenommeerd koor Mastreechter Staar verzorgt. Op 25 juni volgt de Streetparade met alle zusterverenigingen uit de regio. De Jeugddag en Kapellendag staan beide voor 24 september op de kalender en - nog onder voorbehoud - is een swingend slot gepland op 19 november, met koor en band voor een Night of the Proms. Meer informatie staat op de eigen website van de vereniging: www.vollenhoofschfanfare.nl.

Bron: Stentor, 16 maart 2005, door JOLANDA DE KRUYF