‘Hij antwoordde vlak, maar eerlijk. “Natuurlijk niet, Kwakman, daar had ik niet op gerekend. Ik red mij wel en ik ken de wereld waarin wij leven onderhand bijna even goed als de Zuiderzee…Maar mocht de winter te lang gaan duren en ik slaag er niet in mijn gezin en die zes mensen naar behoren te voeden, dan reken ik er toch wel op dat de burgemeester ons niet laat doodhongeren…”

In de roman ‘De Melkkan van Lieve Tijm’  verhaalt auteur Antoon de Boer (1951) op een meeslepende wijze hoe zijn opa en Zuiderzeevisser ‘Lieve’ Tijm in november 1915 bij Lemmer het gezin van de Belgische vrachtschipper Twan DeLacre uit het kolkende water van de Zuiderzee redt. In de steek gelaten door een verzuilde charitas, de plaatselijke politiek en bevolking neemt Lieve Tijm de zes berooide schipbreukelingen tot het late voorjaar van 1916 op in zijn huisje aan de Haven in Vollenhove. Ze overleven van dag tot dag, wachtend op wat Tijm aan voedsel en geld binnenbrengt. Er is armoede, ontbering, maar ook solidariteit.

 Antoon de Boer, auteur van De Melkkan van Lieve TijmAl vanaf zijn prille jeugd is Antoon de Boer bekend met het waargebeurde verhaal. De idee om er een roman over te schrijven ontstond tijdens een zeiltocht op het IJsselmeer met windkracht 7. Hij besefte toen ten volle het vakmanschap van de Zuiderzeevissers in het begin van de twintigste eeuw. Die het zonder motor en moderne navigatie moesten stellen. Schippers waren naast God. De schrijver, geboren in Emmeloord, is gefascineerd door de zee, die een grote invloed op Vollenhove had. Met Noord-Overijssel voelt hij zich verwant, een prettige plek, met aardige mensen. Zijn voorouders leefden en werkten er. Er heerst een rustige regelmaat. De polder, waar de auteur geboren is. ‘Ook een wonder.’

De Boer, die de roman schreef onder het pseudoniem Elias Brom, studeerde in Delft civiele techniek en (wetenschaps)filosofie. Hij publiceerde eerder boeken, onder meer de roman ‘André’, zijn alter ego. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visser Tijmen Albertus de Boer werd op 23 september 1881 in Vollenhove geboren. Hij overleed daar de 28ste januari 1958. Het huisje aan de Haven 9 in Vollenhove staat er nog steeds. Er zijn plannen om op die plek appartementen te bouwen.

De Melkkan van Lieve Tijm, auteur Elias Brom zie www.EliasBrom.nl

Uitgeverij De Boot, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verkoopprijs € 18,50. In Vollenhove verkrijgbaar bij Boek en Mix, Kerkstraat 88.

Uitgave en copyright 2009 uitgeverij De Boot, Arnhem.