Dit pand is volgens de gevelstenen gebouwd in 1892. In het kadaster staat alleen een (ver)bouw in 1838, nadat het grote huis van voormalige eigenaar timmerman Jan van der Linde op de hoek met de Schapensteeg in tweeën werd gesplitst. Nieuwe eigenaar werd timmerman Teunis Spit (1807-1879). Het andere deel werd gebouwd of verbouwd in 1841. De kavel A192 werd gesplitst in 1835 in A304 en A305. De grote tuin erachter, A196, is inmiddels in diverse stukken opgedeeld en toegevoegd aan diverse kavels langs de Kerkstraat. De oorspronkelijke 90 m2 van A305 werd zo uiteindelijk 160 m2 (A1277 via A952 en A890).
De gevel uit 1892 is uit de tijd van Arie Spit (1840-1926) die het erfde van zijn vader. In 1910 werd er bijgebouwd en werd 35 m2 van beide buren verworven, later nog eens 20 m2. Bij de ongehuwde Arie woonde naast broer Teunis, timmerman, ook achternicht Doortje Drok, beiden ook ongehuwd. Na haar overlijden in 1953 werd het pand verkocht aan Klaas Dikken (1909-1988). Doortje Drok was de tante van zijn schoonvader. Inmiddels is het van zijn zoon die er ook woont.
Het pand is een gemeentelijk monument sinds 2012 met de volgende omschrijving:
De bouwstijl kan gekarakteriseerd worden als neorenaissance.
Het pand met verdieping is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en voorzien van muurankers en plint. Het woonhuis wordt gekenmerkt door een tuitgevel met schouderstukken en penant in de top. De entree van het woonhuis bevindt zich aan de rechterzijde van de voorgevel en is voorzien van bovenlicht met glas-in-Iood. Links van de entree zijn twee dichtgezette schuifvensters met bovenlicht met glas-in-Iood. Tussen de begane grond en de verdieping bevinden zich twee gedecoreerde gevelstenen met daarop de tekst 'Anno' en '1892'. Op de verdieping is centraal een 4-ruits schuifvenster aanwezig met aan weerszijden twee 4-ruits ovale vensters, omlijst met geprofileerde stucdecoraties. In de topgevel is voorzien in een kleiner 4-ruits schuifvenster. Alle gevelopeningen, behalve de ovale vensters, worden ontlast door hanenkammen met aanzetstenen en sluitsteen met kinderkop. De vensters zijn verder voorzien van een natuurstenen lekdorpel. De gevel is gedecoreerd met vervlechtingen in het metselwerk en muurankers. De uitgemetselde pinakel in de top rust op een gedecoreerde console.
Waardering
Het pand is van architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als voorbeeld woonhuisarchitectuur aan het einde van de negentiende eeuw in Vollenhove;
- vanwege de rijk toegepaste architectuur met neorenaissance motieven;
- vanwege de gaafheid van het exterieur;
- vanwege beeld bepalende verschijning in de gevelwand van de Kerkstraat.
Materialen
- gevels: uitgevoerd in bakstenen metselwerk
- dakbedekking: uitgevoerd in rode Hollandse pannen
- kozijnen: uitgevoerd in hout