kaart Blaeu1649Hiernaast een (bijgesneden) kaart van Vollenhove, nummer 99 uit het boek Novum ac magnum Theatrum urbium Belgicae Foederatae (tussen pagina 185 en186), van uitgever/drukker Johannes Blaeu uit 1649. Het is een profielkaart, gemaakt door een onbekende tekenaar. Linksboven staat het wapen van Overijssel, rechtsboven het wapen van Vollenhove, linksonder een schaalstok in Rhynlandse Roeden. Schaal: 1:2.300.

De bovenkant is het zuiden!

De kaart is geen exacte weergave van de werkelijkheid, voor zover het alle gebouwen betreft. De belangrijkste gebouwen zijn behoorlijk goed en gedetaillerd weergegeven. Het stratenplan is over het algemeen correct en nog steeds in de praktijk herkenbaar. er is echter een grote fout gemaakt door de huidige Gasthuisstraat als gracht weer te geven: hier is nooit water geweest.

Deze kaart is meer dan levensgroot te zien in het Stadsmuseum, met daarop met nummers aangegeven waar de verschillende havezaten in de stad zich toen (en nu nog 5!) bevonden.

In 1724 publiceerde J. de Lat ook een kaart van Vollenhove, duidelijk gebaseerd op die van Blaeu maar zonder de fout - helaas ook minder gedetailleerd.