Voor de feestelijkheden was een Stichting opgericht, waaronder een erecomité onder leiding van burgemeester Baron van Boetzelaar ressorteerde en een werkcomité annex regelingscommissies het uitvoerende werk deed. In het erecomité zaten toen nog twee baronessen en totaal drie baronnen! Het werkcomité omvatte allerlei verenigingen, waaronder de 4V’s. Opvallend was de saamhorigheid van Sint Jansklooster, dat met vier verenigingen meedeed!
Het programma omvatte een kerkconcert als start, dan de volgende dag een feestmarkt, kinderfeest met het bekende Circus Elleboog en na de officiële opening een openluchtspel. De volgende dag was er een centrale premiekeuring en een concertavond met beide fanfares en de drie koren (waar ook een speciaal nieuw volkslied werd geïntroduceerd), dan op 15-7 een kinderfeest (kinderspelen) en openluchtfilm (“Robbin Hood”), op 16-7 sportwedstrijden en een historisch allegorische optocht plus een wielerwedstrijd. Op 17-7 werd het feest afgesloten met een optreden van het muziekcorps Johan Willem Friso, opnieuw de optocht, het openluchtspel en dan een vuurwerk. De geplande voetbalwedstrijd (NEC – Rigtersbleek Enschede) moest vanwege de regen worden afgelast.
Voor het feest werd speciaal een Fulnaho-lied geschreven door Wim van Heerde. Het openluchtspel ‘rond Fulnaho en Toutenburgh’ werd geschreven door H. van Heerde (Havanha, de bekende schrijver uit Kampen maar afkomstig uit Vollenhove). De zeven ‘taferelen’ werden uiteindelijk in de stromende regen opgevoerd op het plankier van het openluchttheater. Het regende overigens vrijwel de hele week.
Tijdens de feestweek was er kermis (lunapark), elke avond dansen in de feesttent en reed er een miniatuurtreintje door de versierde straten.
Het programmaboekje, met veel ‘historische’advertenties, is hier integraal opgenomen als pdf-bestand.
Zie ook het krantenartikel met interview van de burgemeester uit oktober 1953 over de aanloop naar de feestelijkheden, en de veranderingen die in het 'moderne' Vollenhove kort daarvoor hadden plaatsgevonden.