Dit pand, gesplitst in een woning boven en beneden, is gebouwd in 1914 voor baron Van Suchtelen tot de Haare (1855-1941) die eind 1913 de taak als burgemeester had overgenomen van baron Anthony Sloet van Oldruitenborgh (1851-1935) die was afgetreden vanwege de kwestie Dokter Halbertsma (1864-1922). Mogelijk is het gebouwd door timmerman Teunis Spit (1859-1934), die even verderop in de straat, aan de andere kant van havezate Plattenburg, zijn werkplaats en woning had.

Het was in die tijd niet gemakkelijk om een bouwkavel te kopen binnen de stad. Van Suchtelen werkte als secretaris bij het Waterschap Vollenhove, dat havezate Plattenburg huurde van de familie Spit. Het oude havezateterrein, dat zo'n 6000 m2 groot was en helemaal reikte van Bisschopstraat tot Groenestraat, oostwaarts vanaf de Kerksteeg, was lange tijd daarvoor al door de grootvader van Teunis gekocht van de adellijke familie Van Ittersum, en eigendom van oom Arie Spit (1840-1926, hij woonde Kerkstraat 44, ook een gemeentelijk monument). De verkoop van de grond voor de nieuwe villa van de burgemeester leidde de versplintering van het havezateterrein in: in de jaren 1930 werden stukken aan de Groenestraat verkocht aan notaris Koch (woning en kantoor), koperslager Van Heerde (nog verre - aangetrouwde - familie) voor zijn huis 'Cannevelt' (ook een gemeentelijk monument!) en de dienst Zuiderzeewerken voor een complex woningen voor ambtenaren.

Na zijn vertrek als burgemeester, in 1924, verkocht Van Suchtelen tot de Haare zijn woning aan het Waterschap en verhuisde met zijn vrouw naar Den Haag. Het huis werd gesplitst en er kwamen twee ambtenaren van het Waterschap met hun gezinnen te wonen. Het is na vertrek van het Waterschap in particuliere handen gekomen. Enkele jaren geleden is het huis onder architectuur grondig verbouwd door de nieuwe eigenaar.

Kadastrale aanduiding: A 2085 en 2086 (1832: A257, later A504, A936). In 2012  werd het pand gemeentelijk monument. Uit die aanwijzing het volgende:

Het woonhuis is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping. Het pand heeft een afgeknot schilddak van rode tuile du nord pannen. In het dakvlak aan de voorzijde is voorzien in een houten dakkapel. De voorgevel is opgetrokken in rode baksteen met grijze bakstenen banden. De rechter zijgevel is opgetrokken uit grijze baksteen met rode bakstenen banden. De symmetrische voorgevel heeft vijf traveeĆ«n met een middenrisaliet waarin de ingangspartij is gelegen. De entree is verdiept en aan de bovenzijde voorzien van een sierboog in granito. De entree bestaat uit een deur met bovenlicht. Ter weerszijden twee dichtgezette schuifvensters met lekdorpel. Op de verdieping vijf T-vensters met bovenlicht en lekdorpel. Alle gevelopeningen worden ontlast met een segmentboog. In de boogtrommels zijn decoraties met plantaardige motieven aangebracht. De gevel wordt beĆ«indigd met een geprofileerde kroonlijst.

Waardering

Woonhuis met bijzondere architectuurhistorische, stedenbouwkundige waarde:

  • als voorbeeld van woonhuisarchitectuur uit het begin van de twintigste eeuw in Vollenhove;
  • vanwege de rijke detaillering in de gevels;
  • vanwege de gaafheid van het exterieur;
  • vanwege de zeldzame toepassing van deze baksteendecoraties in Vollenhove;
  • vanwege de markante verschijning en beeldbepalende ligging van het pand in de Bisschopsstraat.

Materialen

  • gevels: uitgevoerd in baksteen
  • dakbedekking: uitgevoerd in rode tuile du nord pannen
  • kozijnen: uitgevoerd in hout