Op het voormalige havezateterrein van Plattenburg, dat ook het voormalige terrein van de al lang verdwenen havezate Cannevelt omvatte, bouwde koperslager Jan Berend van Heerde (1876-1953) in 1940 een fraai gestileerde woning. Hij woonde er nadat hij zich uit zijn zaken had teruggetrokken, met zijn vrouw Aaltje van Brummen (1881-1967). Na zijn overlijden bleef zij er nog enkele jaren wonen, met kostgangers. Daarna woonde er een loodgieter van het bedrijf, dat aan de Voorpoort (8) gevestigd was (met achteringang aan de 'verlengde' Groenestraat). Vervolgens woonden Jan Berends zoon Johan van Heerde (1907-1989) en schoondochter Aaltje IJspeert (1912-1996) hier.

Het huis werd genoemd naar de havezate Cannevelt, die ooit iets verder naar het westen lag. Kadastraal A1571, 417 m2 groot, gebouwd op grond gekocht van baron Sloet ‘van Marxveld’ die na het overlijden van de oorspronkelijke eigenaar Arie Spit het toen resterende deel van de grote tuin van Plattenburg had gekocht en in delen verkocht.

Het huis (kadastraal: A1571) is sinds 2012 een gemeentelijk monument. Beschrijving in het register:

Het huis is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met een bouwlaag onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in een lichtbruine baksteen in Vlaams verband op een plint in rode baksteen. De voorgevel is asymmetrisch. Op de begane grond ligt de entreepartij aan de linkerzijde. De rondbogige deurpartij is aangebracht onder een gemetselde rondboog van twee rollagen. Het deurkozijn wordt omgeven door zij- en bovenlichten die de ronding van de deur volgen. Aan de linkerzijde een liggend venster dat overhoeks is verbonden met een venster in de zijgevel. Alle vensters zijn voorzien van glas-in-Iood. In het rechterdeel van de voorgevel is voorzien van een fors gecombineerd venster. De borstwering bij dit venster is opgetrokken uit rode baksteen gemetseld in staande strekken. Op de verdieping een gecombineerd venster met daaronder een houten plantenbak. Bovenin de topgevel een staand zoldervenster. De overstekende dakrand is aan de onderzijde beschoten met kraaldelen en heeft houten windveren. Aan beide zijden van de dakaanzet zijn forse dakgoten aanwezig.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

  • als voorbeeld van woonhuisarchitectuur uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Vollenhove;
  • vanwege de bijzondere vormgeving van de entreepartij;
  • vanwege de gaafheid van het exterieur.

Materialen

  • gevels: uitgevoerd in bakstenen metselwerk
  • dakbedekking: uitgevoerd in grijze Hollandse pannen
  • kozijnen: uitgevoerd in hout