In 1929 was hij de initiatiefnemer voor een kolonnerit met medische hulpmiddelen en voedingsmiddelen over het ijs van de al lange tijd dichtgevroren Zuiderzee naar Schokland, waar toen nog drie gezinnen woonden (van de lichtwachters en de havenmeester), en naar Urk.
Behalve om zijn medische bemoeienis met de bevolking was dokter Jansen ook geliefd als één van de oprichters van de voetbalclub SVV in Vollenhove. Verder was hij één van de oprichters van het badpaviljoen de Voorst en adviserend bestuurslid van de vereniging voor ziekenverpleging.
Naar verluid liet hij op het Heetveld, vanwege de slechte woonomstandigheden daar, enkele huisjes bouwen voor de verhuur.
Zijn rol en houding tijdens de oorlog is onderzocht door historicus Martin van der Linde, die daarover heeft gepubliceerd in het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45 (uitgeverij WBOOKS, 2020) en in het blad Kondschap (juni 2020). Hij was lid van de NSB van 1940-1943, en werd als zodanig ook met zijn vrouw kort na de bevrijding afgevoerd naar kamp Vught via het Nutsgebouw. In 1946 kwam zijn vrouw terug naar Vollenhove, en in 1948 ook hijzelf na het uitzitten van een gevangenisstraf voor het verraden van twee Joodse onderduikers. Direct na de oorlog werd in zijn plaats O. van Setten benoemd tot gemeentearts. Dokter Jansen startte een eigen praktijk, eerst vanuit de tijdelijke woning van het gezin in het vroegere stadhuis / gemeentehuis, later restaurant Seidel, op de bovenverdieping waar de grote zaal met schotten werd verdeeld in spreekkamer en woonkamer (7-12-1948 tot 8-3-1949), daarna vanuit een pand aan de Clarenberglaan. Later werd een eigen praktijkruimte met woning gebouwd op de hoek van de Doelenstraat. Deze praktijk is later overgenomen door dokter Van Straaten, vervolgens door dokter Ruitenbeek en daarna door dokter Feenstra tot die de praktijk overbracht naar het industrieterrein (2015).
Dokter Jansen startte ook met een spreekuur in St. Jansklooster. Hij overleed in 1958 tijdens zijn vakantie in Heemstede en is begraven op De Voorst onder grote belangstelling. Zowel de burgemeester als de gemeentesecretaris was er, de plaatselijke dominees, en collega's uit de omtrek. De bewoners van Heetveld hadden een grote bloemenkrans aangeleverd. Aan de groeve sprak prof. Van Nifterik, die van 1934-1938 in Vollenhove Hervormd predikant was. Ook langs de route stonden veel mensen volgens het verslag in 'de Sluziger' van 2-8-1958.
NB: deze dokter Jansen moet niet worden verward met de naamgever van het voormalige Dokter J.H. Jansenziekenhuis (later IJsselmeerziekenhuis) in Emmeloord. Die dokter Jansen was kort na de oorlog de eerste huisarts in de Noordoostpolder. Hij kwam om bij een motorongeluk en werd diep betreurd door de bevolking. De modderige wegen in de nieuwe polder leidden toen tot veel verkeersongevallen.