Kerkstraat 14 met een mooie dubbele klokgevelVanaf de 14e tot in de 20e eeuw en eigenlijk tot op de dag van vandaag is de Kerkstraat één van de hoofdstraten van Vollenhove. Lang geleden heette de straat 'nieuwe straat', toen achter de ervan aan de 'oude straat', de huidige Visschersstraat, ook huizen werden gebouwd. Het waren de huizen van de burgers van de groeiende stad Vollenhove. In de 17e eeuw vinden we hier de gegoede burgerij. Nog steeds bestaan een aantal herenhuizen uit die tijd. Van enkele daarvan kunt u hier ook de geschiedenis lezen: van het pand Kerkstraat 12,  en van het pand Kerkstraat 72. Op de foto het pand Kerkstraat 14, ook wel het Jacobsonhuis genoemd naar de burgemeester die er in het midden van de 19e eeuw woonde, tegenwoordig ook wel 'het antieke huis'.

De Kerkstraat loopt west-oost, vanaf het Kerkplein waar het met een bochtje op aansluit. De huisnummering is net andersom: van oost naar west. Maar die is pas veel later ingevoerd. Aan het begin van de 16e eeuw kreeg de Kerkstraat een aansluiting naar de Landpoort. Daarbij ontstond het plein met de naam Hollandse Plaats, daar waar de Kerkstraat naar het zuiden afboog.

Het oudste pand in de Kerkstraat is ongetwijfeld de kapel van het toenmalige Heilige Geest Gasthuis. Aan de Kerkstraat, even verderop, lag ooit één havezate: Rhemenshuizen. Een uitzondering, want de meeste havezaten lagen aan wat nu Bisschopstraat en Groenestraat zijn.

Kerkstraat 74 uit 1674Een pand met een mooie klokgevel is dat op het adres Kerkstraat 14. Een oud pand, wat minder opvallend, is dat op het adres Kerkstraat 74. En ook tussen die panden is nog veel oude en jongere bouwkunst te bewonderen.

In de twintigste eeuw vinden we door de hele straat nog allerlei neringdoenden, waaronder maar liefst vier bakkers en enkele kruideniers. Verder is in de straat de Nutsbewaarschool, het Groot Burgerweeshuis en werden er twee kerken gebouwd. Alleen deze laatste zijn over. In 1963 werd een deel van de Kerkstraat afgebroken om plaats te maken voor het huidige plein aan de Voorpoort, en de brede Gasthuisstraat. De middenstanders werden geacht zich te verplaatsen naar één van de twee aangewezen winkelgebieden aan het begin (Voorpoortkant) of einde (Kerkpleinkant) van de Kerkstraat. Inmiddels is die operatie afgerond en is alles geconcentreerd aan de Voorpoortkant op het Voorpoortplein en het stuk Molenberg naar het nieuwe Marten Kingmaplein.

In de twintigste eeuw is er veel veranderd in de Kerkstraat. Oude foto's en prentbriefkaarten geven een beeld van hoe het er vroeger uitzag.